Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag over een formule

Beste persoon die deze vraag krijgt,

Hoe zou ik dan de formule moeten opstellen van een lineair verband als punt A (3,-3) en B (6,-3).

Als er dan
Yb-Ya = -3 - -3
Xb-Xa = 6 -3

Mvg, Simon

Simon
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 mei 2020

Antwoord

Hallo Simon,

Het gezochte verband is van de vorm y=a·x+b.

Je eerste stap is goed. Je berekent de richtingscoëfficiënt a van dit verbanddoor Yb-Ya te berekenen, en ook Xb-Xa. De gevonden waarden deel je op elkaar. Ik vind: a=0. Jij ook?

Je weet dan:
y=0·x+b dus:
y=b

Kennelijk is de waarde voor elke x gelijk, dus y is constant. De waarde van b lees je bij de gegeven punten af.

Met wat inzicht kan dit ook sneller: bij de gegeven coördinaten van de punten A en B valt op dat de waarde van y gelijk is (y=-3). Dan weet je al dat de grafiek van het gevraagde verband een horizontale lijn is. De formule voor een horizontale lijn is:

y=c (y is constant)

Je leest de waarde van c af bij een willekeurig gegeven punt van de lijn.

GHvD
maandag 18 mei 2020

©2001-2024 WisFaq