Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten

Ik wil de nulpunten berekenen van f(x) = 25x2(x-1)3
Via plotten zie ik x=0 of x=1 als snijpunten met de x-as. Maar als ik de volgende berekening maak, kom ik ook uit op x=2:

25x2(x-1)2(x-1)=0
25x2(x2-2x+1)(x-1)=0
25x2(x3-3x2+3x-1)=0
25x2=0 en x3-3x2+3x-1=0
x=0
x3-3x2+3x=1
x(x2-3x+3)=1
x=1
x2-3x+2=0
(x-2)(x-1)=0
x=2 en x=1

Maar x=2 klopt dus niet!! Waar ga ik de fout in?!

Catlij
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 13 mei 2020

Antwoord

Je begint fout, maar onderweg doe je ook iets vreemds! Je veronderstelt dat als A·B=1 dan moet A=1 of B=1 zijn. Dat is leuk bedacht maar dat is niet het geval. Je bedoelt waarschijnlijk dat als A·B=0 dan A=0 of B=0. Dat klopt wel, maar die vlieger gaat alleen op bij nul.

Daarnaast schrijf je 'en', maar dat moet natuurlijk 'of' zijn. Je notatie is ook niet erg duidelijk.

Maar eigenlijk ga je bij de eerste regel al de fout in. Je gaat de haakjes wegwerken. Waarom zou je dat doen? Daarna wil je juist het linker lid gaan ontbinden in factoren, dus haakjes maken! De haakjes wegwerken is niet handig en niet nodig.

Ik zou 't zou doen:

25x2(x-1)3=0
x2=0 of (x-1)3=0
x=0 of x-1=0
x=0 of x=1

Klaar:-)

Dat heet ontbinden in factoren. Zie Vergelijkingen oplossen met ontbinden voor meer uitleg en voorbeelden.

WvR
woensdag 13 mei 2020

©2001-2024 WisFaq