Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deelexamen 2 raaklijn

Ik heb mijn p niet goed ik weet niet wat ik verkeerd doe:

Gegeven fp(x)=x3-x2-x+p

Voor welke waarde(n) van p is de grafiek van g(x)=4x raaklijn aan de grafiek van fp

Ik heb mijn uitwerking opgestuurd.

mboudd
Leerling mbo - zondag 10 mei 2020

Antwoord

Beste Mboudd,

Ik heb je uitwerking bekeken.

Je differentieert, maar de afgeleide die je krijgt is niet correct. Daarin moet de p (immers een constante als x de variabele is) weggelaten worden. Dus $f'_p(x)=3x^2-2x-1$. Als je deze afgeleide nul stelt en de vergelijking oplost, dan krijg je dus de $x-$coördinaat van het raakpunt.

Met vriendelijke groet,

FvL
zondag 10 mei 2020

©2001-2024 WisFaq