Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deelexamen 2 primitieve functies

De volgende vraag lukt me niet om de primitieve van te bepalen:

Bepaal de primitieve functies van:
f(x)=xtanx2

Ik heb dit geprobeerd:
Integraal x tanx2+c=integraal /2 tanx2d(x2)=integraal1/2tantdt verder kom ik niet..

In het model staat -1/2ln|cos 2x|+c

mboudd
Leerling mbo - zondag 10 mei 2020

Antwoord

Je kunt nog een substitutie doen:
$$\int \tan t\,\mathrm{d}t = \int\frac1{\cos t}\cdot\sin t\,\mathrm{d}t
$$Doe nu $u=\cos t$.
(En in je model staat waarschijnlijk $-\frac12\ln|\cos x^2|$)

kphart
zondag 10 mei 2020

©2001-2024 WisFaq