Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 89772 

Re: Re: Bayes

Beste Gilbert,

Super bedankt voor uw super snelle reactie. Ik snap nu hoe u het uitgewerkt heeft. De formule voor voorwaardelijke kansen was mij bekend. Maar.... het zo toepassen en oplossen als u heeft gedaan.... daar was ik nooit opgekomen.

Ik heb zelfs de boeken Understanding probability van Henk Tijms en Probability-for-dummies doorgeakkerd. Maar ik heb grote problemen met dit soort opgaven. Verder heb ik geen problemen met bijvoorbeeld Hypothesen (z-, t- F- tabellen etc.). Maar kansberekeningen zoals de voorgelegde opgave dat lukt maar niet. heeft u misschien nog tips hoe ik dat kan verbeteren?

Met vriendelijke groeten

Petra.

Petra
Student universiteit België - maandag 4 mei 2020

Antwoord

Hallo Petra,

Bij vraagstukken over voorwaardelijke kans vind ik het handig om een boomdiagram te tekenen, dit geeft veel inzicht. In dit geval is dit:

q89778img1.gif

Uit de tekst weten we dat P(X)=0,3, dit is de onderste tak in het diagram. Verder is gegeven:
"Als links geen teken worden aangetroffen, is de kans om ook rechts geen teken aan te treffen gelijk aan 75%".
In het diagram zie je dat het opnieuw om gebeurtenis X gaat, maar nu niet als deel van alle gebeurtenissen, maar als deel van de gebeurtenissen binnen de rode curve:

"Het deel X van het deel X+R is 0,75"

Ofwel:

q89778img2.gif

In formule is dit:

P(L- onder voorwaarde X) = P(X)/((P(X)+P(R))

Omdat P(X) bekend is, kan je met deze formule berekenen: P(R)=0,1

Hopelijk geeft zo'n schematische voorstelling meer inzicht dan alleen abstracte formules.

GHvD
dinsdag 5 mei 2020

©2001-2024 WisFaq