Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Examenvraag mbo 82-83 (2)

Is dit een geval van de stelling van Thales bij a.?

Gegeven zijn de punten A(-4,0), B(6,0), P(1,0) en de lijn l:(3,1)+l(2,1)
  1. Bepaal de coördinaten van het punt C op de yas zodanig dat de hoek ACB =90°
Of moet je hier( x-1)2+y2=25 toepassen? Ik heb de lijn getekend en de punten maar daar word ik ook niet wijzer van...

mboudd
Leerling mbo - maandag 20 april 2020

Antwoord

Je stelt nu dat C op de cirkel ligt met het middelpunt (1,0) en een straal van 5. Dat is de stelling van Thales inderdaad. C ligt dus inderdaad op de cirkel met de vergelijking die je geeft:

$
\left\{ \matrix{
(x - 1)^2 + y^2 = 25 \cr
x = 0 \cr} \right.
$

...en dan oplossen!

WvR
dinsdag 21 april 2020

©2001-2024 WisFaq