Alvast bedankt voor de uitleg. Ik heb er net zelf gebruik van gemaakt om de doorbuiging van een hefboom te berekenen.
In de oplossing geldt de buiging voor gewichten die aan het uiteinde van de buis gehangen worden ttz op lengte l=0.25m van de bevestiging van de buis, klopt dat? Gewichten worden normaal tot achteraan op de staaf geschoven, en de zwaarste achteraan, waardoor de uiteindelijke doorbuiging een stuk minder zal zijn. Bij een gewichtenrek gaan de pennen normaal iets omhoog zodat ook bij een kleine doorbuiging de gewichten niet gaan afglijden.
Nog een vraagje: is er zoiets als een maximale doorbuiging x die de buis kan hebben eer er risico op breuk of schade ontstaat?
shorts
Ouder - maandag 20 april 2020
Antwoord
In mijn vorige antwoord is als lengte l=0,25 m gekozen, de berekening geldt dus voor gewichten op 0,25 m vanaf de verbinding tussen frame en staaf. Wanneer een gewicht op kleinere afstand van het frame wordt gehangen, kan voor l deze kleinere waarde worden ingevuld.
Uiteraard is er een maximale belasting waarbij nog geen risico op schade bestaat. Voor elk profiel is een weerstandsmoment te berekenen (zie Wikipedia: weerstandsmoment). Met behulp van dit weerstandsmoment en de maximaal toelaatbare spanning in het materiaal is het maximaal buigend moment te berekenen. De maximaal toelaatbare spanning hangt af van het gebruikte materiaal.