Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Examenopgave mbo 80-81 (3)

Ik krijg bij c. van deze examenopgave een vergelijking in x en y van het vlak door de x- en z-as. ik zou eigenlijk een vergelijking in x en z moeten krijgen toch? Kunt u kijken of ik dit goed doe?

Ten opzichte van een rechthoekig assenstelsel OXYZ zijn gegeven de A(4,0,0), B(4,5,0), C(0,6,0), D(-3,-2,0) en T(0,0,6).
  1. Teken de piramide T·ABCD.
  2. Bereken de coördinaten van het snijpunt van de lijnen AC en BD.
  3. Bepaal een vectorvoorstelling van de snijlijn van het vlak door de punten C, D en T en het vlak door de x-as en z-as.
Ik heb mijn uitwerking ook opgestuurd.

mboudd
Leerling mbo - vrijdag 17 april 2020

Antwoord



Voor het vlak door $C$, $D$ en $T$ krijg ik:

$
\eqalign{
& C = \left( {\matrix{
0 \cr
6 \cr
0 \cr

} } \right),D = \left( {\matrix{
{ - 3} \cr
{ - 2} \cr
0 \cr

} } \right),T = \left( {\matrix{
0 \cr
0 \cr
6 \cr

} } \right) \cr
& V_{CDT} = T + \lambda \cdot TD + \mu \cdot TC \cr
& V_{CDT} = T + \lambda \cdot \left( {D - T} \right) + \mu \cdot \left( {C - T} \right) \cr
& V_{CDT} = \left( {\matrix{
0 \cr
0 \cr
6 \cr

} } \right) + \lambda \cdot \left( {\left( {\matrix{
{ - 3} \cr
{ - 2} \cr
0 \cr

} } \right) - \left( {\matrix{
0 \cr
0 \cr
6 \cr

} } \right)} \right) + \mu \cdot \left( {\left( {\matrix{
0 \cr
6 \cr
0 \cr

} } \right) - \left( {\matrix{
0 \cr
0 \cr
6 \cr

} } \right)} \right) \cr
& V_{CDT} = \left( {\matrix{
0 \cr
0 \cr
6 \cr

} } \right) + \lambda \cdot \left( {\matrix{
{ - 3} \cr
{ - 2} \cr
{ - 6} \cr

} } \right) + \mu \cdot \left( {\matrix{
0 \cr
6 \cr
{ - 6} \cr

} } \right) \cr
& \left\{ \matrix{
x = - 3\lambda \cr
y = - 2\lambda + 6\mu \cr
z = 6 - 6\lambda - 6\mu \cr} \right. \cr
& (2) + (3) \cr
& \left\{ \matrix{
y + z = - 8\lambda + 6 \cr
x = - 3\lambda \cr} \right. \cr
& \left\{ \matrix{
3y + 3z = - 24\lambda + 18 \cr
8x = - 24\lambda \cr} \right. \cr
& (1) - (2) \cr
& - 8x + 3y + 3z = 18 \cr}
$

De vergelijking van het vlak door $x$- en $z$-as is $y=0$. Dan schiet het al lekker op...

Naschrift
Maar zo kan het natuurlijk ook:

$
\eqalign{
& C = \left( {\matrix{
0 \cr
6 \cr
0 \cr

} } \right),D = \left( {\matrix{
{ - 3} \cr
{ - 2} \cr
0 \cr

} } \right),T = \left( {\matrix{
0 \cr
0 \cr
6 \cr

} } \right) \cr
& V_{CDT} = C + \lambda \cdot CD + \mu \cdot CT \cr
& V_{CDT} = C + \lambda \cdot \left( {D - C} \right) + \mu \cdot \left( {T - C} \right) \cr
& V_{CDT} = \left( {\matrix{
0 \cr
6 \cr
0 \cr

} } \right) + \lambda \cdot \left( {\left( {\matrix{
{ - 3} \cr
{ - 2} \cr
0 \cr

} } \right) - \left( {\matrix{
0 \cr
6 \cr
0 \cr

} } \right)} \right) + \mu \cdot \left( {\left( {\matrix{
0 \cr
0 \cr
6 \cr

} } \right) - \left( {\matrix{
0 \cr
6 \cr
0 \cr

} } \right)} \right) \cr
& V_{CDT} = \left( {\matrix{
0 \cr
6 \cr
0 \cr

} } \right) + \lambda \cdot \left( {\matrix{
{ - 3} \cr
{ - 8} \cr
0 \cr

} } \right) + \mu \cdot \left( {\matrix{
0 \cr
{ - 6} \cr
6 \cr

} } \right) \cr
& \left\{ \matrix{
x = - 3\lambda \cr
y = 6 - 8\lambda - 6\mu \cr
z = 6\mu \cr} \right. \cr
& (2) + (3) \cr
& \left\{ \matrix{
x = - 3\lambda \cr
y + z = 6 - 8\lambda \cr} \right. \cr
& \left\{ \matrix{
8x = - 24\lambda \cr
3y + 3z = 18 - 24\lambda \cr} \right. \cr
& (1) - (2) \cr
& 8x - 3y - 3z = - 18 \cr}
$

WvR
vrijdag 17 april 2020

 Re: Examenopgave mbo 80-81 (3) 

©2001-2024 WisFaq