Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 89581 

Re: Constructies van vijfhoek en zeshoek

Bedankt voor je uitleg. Alleen wil ik de coördinaten van de punten A t/m E behouden. Kan ik gewoon dezelfde strategie volgen? Of verandert er iets?

M
Student hbo - zondag 12 april 2020

Antwoord

Als je uit gaat van je oorspronkelijke tekening kan je dezelfde strategie volgen.

q89592img1.gif

Je kunt het beginpunt ook berekenen!

$
\begin{array}{l}
M_1 (3,2) \\
M_2 (6,2) \\
M_3 (8,4) \\
M_4 (4,5) \\
M_5 (2,4) \\
P_1 (x,y) \\
\to M_1 (3,2) \\
P_2 (6 - x,4 - y) \\
\to M_2 (6,2) \\
P_3 (12 - (6 - x),4 - (4 - y)) \\
P_3 (6 + x,y) \\
\to M_3 (8,4) \\
P_4 (16 - (6 + x),8 - y) \\
P_4 (10 - x,8 - y) \\
\to M_4 (4,5) \\
P_5 (8 - (10 - x),10 - (8 - y)) \\
P_5 ( - 2 + x,2 + y) \\
\to M_5 (2,4) \\
P_1 \left( {4 - ( - 2 + x),8 - (2 + y)} \right) \\
P_1 \left( {6 - x,6 - y} \right) \\
\left\{ \begin{array}{l}
x = 6 - x \\
y = 6 - y \\
\end{array} \right. \\
\left\{ \begin{array}{l}
x = 3 \\
y = 3 \\
\end{array} \right. \\
P_1 (3,3) \\
\end{array}
$

Dat ziet er dan zo uit:

q89592img2.gif

Dat kan vast op een handiger manier. Maar daar moet je dan maar 's zelf mee aan de slag. Wie weet wat er allemaal nog te ontdekken valt. Hopelijk kan je er verder mee...

Naschrift

Als $M$ het midden is van $AB$ dan geldt:

$
\eqalign{
& M = {{A + B} \over 2} \cr
& A + B = 2M \cr
& B = 2M - A \cr}
$

Als je coördinaten van $A$ en $M$ kent dan kan je de coördinatie van $B$ vinden met $
B = 2M - A
$

WvR
zondag 12 april 2020

 Re: Re: Constructies van vijfhoek en zeshoek  

©2001-2024 WisFaq