Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules vereenvoudigen

Hallo,

Ik ben een aankomend studente die meer dan een jaar uit het studieritme is geweest en ik weet eigenlijke helemaal niks meer van wiskunde.
Ik heb dan ook misschien wel een heel gemakkelijke vraag:

Een cilinder met straal r en hoogte h (cm)
heeft een totale oppervlakte van 2prh+2pr2 (cm2)
Als we willen weten hoeveel de oppervlakte afneemt als r afneemt met c (cm), dan moeten we berekenen hoe groot het verschil is tussen:
2prh+2p2 en 2p(r-c)h+2p(r-c)2

Onderzoek zelf dat dit verschil 2pch+4prc-2pc2 is gebruik daarbij het zgn merkwaardig product (r-c)2=r2-2rc+c2.

Ik hoop dat iemand me kan helpen want ik kom er niet uit.

MVG Nicolle

Nicoll
Iets anders - maandag 24 maart 2003

Antwoord

Hallo,

Goed, laten we eens rustig bezien,
de formule met variabele c wordt dus:
2p(r-c)h + 2p(r-c)2

Om het kwadraat (r-c)2 kwijt te raken maken we gebruik van het merkwaardig produkt: (a-b)2=a2-2ab+b2
We krijgen dan:
2ph(r-c) + 2p(r2-2rc+c2)

Nu de haakjes wegwerken:
2phr - 2phc + 2pr2 - 4prc + 2pc2

Het verschil is:
(2phr+2pr2)-(2phr-2phc+2pr2-4prc+2pc2)
=
2phc + 4prc - 2pc2

Helemaal niet zo makkelijk overgens!

Met vriendelijke groet,
Pieter

pl
dinsdag 25 maart 2003

©2001-2025 WisFaq