Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hypothese toetsen

Ik zit met de volgende vraag: (gegeven antwoord achterin het boek vermeld ik hieronder).

Een pompbediende beweert dat de meeste automobilisten superbenzine tanken. Uit een onderzoek van zijn maatschappij blijkt, dat 43 van de 100 automobilisten superbenzine tanken.

Is dit voldoende reden voor de pompbediende om zijn mening te herzien? Hij wil een kans kleiner dan 2,5% toelaten dat hij dit ten onrechte doet.

Ik dacht:

Kijk naar de kans (p) dat een automobilist super tankt.

X=aantal superbenzine tankende automobilisten

Ho : p = 0,5 (maatschappij)
H1 : p $>$ 0,5 (pompbediende)

n = 100
de pompbediende verwacht X $>$ 50

alpha = 2,5 % = 0,025

Ik heb berekend:
P ( X $\ge$ 43 | p = 0,5 ) =
1 - P ( X $\le$ 42 | p = 0,5 ) =
1 - 0,0666 =
0,9334

dus P (..) $>$ alpha en Ho moet je dan accepteren: De maatschappij krijgt gelijk en de pompbediende moet zijn mening herzien.

Het antwoord achterin het boek zegt: Geen voldoende reden. (Dus mijn antwoord is niet juist).

Wat doe ik fout ? In een tekening met een klokcurve (normale verdeling-curve), ligt de met de steekproef gevonden X = 43 links van het midden (= 50).

Zijn mijn hypothesen niet goed opgesteld ?

Graag uw antwoord.
Friso

Friso
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 13 maart 2020

Antwoord

Klopt je H0 wel?

H0:p$>$0,5
H1:p$\le$0,5

Het gaat erom dat, als H0 waar is, je de kans berekent dat je bij n=100 een waarde voor $X$ vindt dat kleiner of gelijk is aan 43. Als die kans groter is dan 2,5% dan is er geen reden H0 te verwerpen.

P(X$\le$43|n=100|p=0,5]=0,0967

Er is geen reden om H0 te verwerpen.

WvR
vrijdag 13 maart 2020

 Re: Hypothese toetsen 

©2001-2024 WisFaq