Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een waterkoker

Een waterkoker heeft een vermogen van 2500 W bij een netspanning van 220 V. We kunnen narekenen dat de weerstand 19,36 $\Omega$ bedraagt. De bedrading van de waterkoker is beschadigd en veroorzaakt een bijkomende weerstand van x $\Omega$.

R=19,36+x
U = R·I
P = I2·R

Bereken met afgeleiden bij welke weerstand x het vermogen in de gekneusde draad en de kans op brand maximaal is.

Ik snap niet hoe je hier de formule moet opstellen

Timmy
3de graad ASO - woensdag 4 maart 2020

Antwoord

Hallo Timmy,

Volgens de wet van Ohm geldt voor de stroom I in de kring (en dus ook door de weerstand x):

I = U/R
I = 220/(19,36+x)

Voor het vermogen P in de gekneusde draad geldt:

P = I2·R
P = (220/(19,36+x))2·x

Stel de afgeleide van P gelijk aan nul om de waarde van x te vinden waarbij P maximaal is.

GHvD
woensdag 4 maart 2020

©2001-2025 WisFaq