Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Optimale oplossing bepalen

Voor een bepaalde kansberekening geldt de formule :

kans P = ( 364! · (N-1) ) / ( 365N · (366-N)! )

Het blijkt dat deze kans maximaal is voor N = 20.
Hoe kan dit snel vastgesteld worden ?

Dirk L
Ouder - zondag 1 maart 2020

Antwoord

Schrijf even
$$a_N=\frac{364!\cdot(N-1)}{365^N(366-N)!}
$$bekijk het quotiënt $a_{n+1}/a_N$ en vergelijk het met $1$. Als het groter is dan is $a_{N+1}$ groter dan $a_N$; er is een omslagpunt waar $a_{N+1}/a_N$ voor het eerst kleiner dan $1$ is, voor die $N$ is $a_N$ maximaal.
Los dus de ongelijkheid
$$\frac{a_{N+1}}{a_N} < 1
$$op.

kphart
zondag 1 maart 2020

©2001-2024 WisFaq