Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een tripel integraal over R³

Gevraagd wordt een trippel integraal over $\mathbf{R}$3 waarbinnen: cos2(θ) / er d(r,θ,φ), uit te rekenen. Nu ben ik een beetje in de war vanwege de gekozen variabelen want zitten we dan in bol coördinaten of moet dat nog gebeuren en dus nog een jacobiaan erbij doen?

Richar
Student universiteit - zondag 19 januari 2020

Antwoord

Zoals de vraag gesteld is
$$
\iiint_{\mathbb{R}^3}\cos^2\theta \,e^{-r}\,\mathrm{d}(r,\theta,\varphi)
$$is het antwoord $\infty$. De namen van de variabelen mogen er niet toe doen, er staat letterlijk hetzelfde als
$$
\iiint_{\mathbb{R}^3}\cos^2x \,e^{-y}\,\mathrm{d}(x,y,z)
$$en hier zou je dus alledrie, $r$, $\theta$, en $\varphi$ van $-\infty$ naar $\infty$ moeten laten lopen, en in dat geval komt er $\infty$ uit.

Vermoedelijk is echter eerder in het boek afgesproken dat zodra $r$, $\theta$, en $\varphi$ gebruikt worden je ze meteen als bolcoördinaten moet interpreteren (blader maar eens terug). In dat geval krijg je een product van drie losse integralen:
$$
\int_0^\infty e^{-r}\,\mathrm{d}r\times\int_0^{2\pi}\cos^2\theta\,\mathrm{d}\theta\times\int_0^\pi1\,\mathrm{d}\varphi
$$(misschien moet je de grenzen voor $\theta$ en $\varphi$ omwisselen, afhankelijk van de conventie van je boek).

kphart
zondag 19 januari 2020

©2001-2024 WisFaq