Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een stelsel oplossen

Hoi, ik krijg het volgende stelsel maar niet opgelost kan iemand me aub op weg helpen :

x=-4l+m
y=-2+4l+m
z=l+3m

mboudd
Leerling mbo - zondag 12 januari 2020

Antwoord

Ik vermoed dat je een cartesische vergelijking uit deze parametervoorstelling van een vlak wil halen? Je moet dan l en m elimineren uit bovenstaand stelsel. Ben je vertrouwd met matrices en de methode van Gauss-Jordan?

Indien niet denk ik dat er niets anders opzit dan te substitueren: schrijf l=3m-z en vul dit in in de vergelijking voor y. y=-2+12m-4z+m. Bepaal hieruit m in functie van y en z.
Vul de uitdrukking voor l en m in in de vergelijking voor x.

Je hebt nu een vergelijking met enkel x,y en z als veranderlijken, de cartesische vergelijking van het vlak.

js2
zondag 12 januari 2020

 Re: Een stelsel oplossen  

©2001-2024 WisFaq