Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 88967 

Re: Een kubus

Hi, ik heb de vlakken van y=3 en z=1 getekend en een vectorvoorstelling van het vlak z=1 in OCGF opgesteld.

Ik snap niet wat ze bedoelen met de dragers van DG. Ik zie in het antwoord heel andere soort antwoorden.

mboudd
Leerling mbo - woensdag 8 januari 2020

Antwoord

Ze lijn $z=1$ ligt in vlak $OCFG$.

q88972img1.gif

Voor een vectorvoorstelling heb je een steun- en een richtingsvector nodig. Je neemt als steunvector (0,0,1). Dat is prima. De richtingsvector wordt dan bijvoorbeeld (0,1,0). Ga maar na!

Nu zijn er natuurlijk nog heel veel meer antwoorden mogelijk, maar deze ligt het meest voor de hand:

$
\left( {\begin{array}{*{20}c}
x \\
y \\
z \\
\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
0 \\
0 \\
1 \\
\end{array}} \right) + \lambda \left( {\begin{array}{*{20}c}
0 \\
1 \\
0 \\
\end{array}} \right)
$

Een drager is de lijn die door een lijnstuk loopt. De drager van $DG$ is dan de lijn door de punten $D$ en $G$. Kies weer een steun- en een richtingsvector. Er zijn weer heel veel mogelijkheden maar ik zou deze nemen:

$
\left( {\begin{array}{*{20}c}
x \\
y \\
z \\
\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
0 \\
0 \\
6 \\
\end{array}} \right) + \lambda \left( {\begin{array}{*{20}c}
1 \\
0 \\
0 \\
\end{array}} \right)
$

Zoals gezegd zijn er meerdere goede antwoorden mogelijk. Zorg ervoor dat je steunvector op de lijn ligt en dat de richtingsvector op een factor na hetzelfde is als bij het antwoord.

Succes!

WvR
woensdag 8 januari 2020

©2001-2024 WisFaq