Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toetsingsprocedure met kritieke grenswaarde

Ik dien de 'kritieke waarde' te formuleren op basis van volgende casus:

De leiding van een grote onderneming met magazijnen in onder andere Rotterdam en Utrecht heeft het vermoeden dat er sprake is van meer klachten bij afleveringen uit Magazijn Rotterdam dan magazijn Utrecht. Dit wil men graag onderzoeken. Er is sprake van totaal 120 verkooporders vanuit deze 2 magazijnen (elk magazijn 60). Het totaal aantal klachten = 25. Het aantal klachten Rotterdam 20 en Utrecht 5. De leiding van de onderneming vermoedt dat het aantal klachten magazijn Rotterdam hoger is dan magazijn Utrecht.
  • De vraag is nu om hierbij de kritieke waarde te formuleren. Wie kan mij hiermee verder helpen?

Rob
Student hbo - zondag 8 december 2019

Antwoord

Je kunt 's kijken op Chi-Kwadraattoets op een verband tussen twee kenmerken (afhankelijkheid) voor een mogelijke toetsingsgrootheid.

In jouw geval krijg je dan:

q88779img1.gif

Je ziet dat X2=11,16 en dat ligt (inderdaad) in het kritieke gebied.

Daarnaast staat de waarde die je nodig hebt, X2=3,84. Bij een aantal klachten van 17 of meer valt de X2 in het kritieke gebied.

q88779img2.gif

Hopelijk heb je er iets aan...

WvR
zondag 8 december 2019

©2001-2024 WisFaq