Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Brandpunt en richtlijn van een parabool

Hoe bepaal je bij een parabool de coördinaten van het brandpunt en de vergelijking van de richtlijn? Ik neem aan dat dit verband heeft met elkaar. In mijn opgave gaat het gewoon over de formule x2.

Alvast bedankt,
Michelle

Michel
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 22 maart 2003

Antwoord

Dag Michelle, je stelt twee verschillende vragen. Enerzijds vraag je om een algemene oplossing en later vraag je om een specifieke oplossing, nl voor de functie f(x)=x2.
Aangezien de keus blijkbaar aan mij is kies ik maar voor de makkelijkste weg en geef je daarmee de oplossing voor y=x2.

Zoals je wellicht weet is een parabool op te vatten als de grafiek van een tweedegraadsfunctie u(x)=ax2+bx+c maar OOK als verzameling van punten die op gelijke afstand liggen van een zeker (brand)punt en een zekere lijn, richtlijn geheten.
voor y=x2 volgt uit bovenstaande definitie en observatie van de top van de grafiej dat het brandpunt even ver boven de x-as ligt als de richtlijn eronder ligt, maw d(RL,O)=d(BP,O)=DEF=h.
ERGO: brandpunt = (0,h)
       richtlijn = y=-h

In het punt (1,1) van de grafiek geldt d(RL,{(1,1)})=h+1... maar ook: D(BP,{(1,1)})=Ö( |1-h|2+12 ) (pythagoras...).
Gelijkstelling levert h=1/4

Zie Algemene formule brandpunt en richtlijn

MvdH
zaterdag 22 maart 2003

©2001-2024 WisFaq