\require{AMSmath} Ontbinden in factoren met complexe getallen De vraag is: Ontbind de volgende veelterm in factoren over C (complexe getallen) f(x) = 2·(x3-x2·(i+2) + x·(i-1) + 6·(i-1)) Dieter Student universiteit - donderdag 27 december 2001 Antwoord 2·(x3-x2·(i+2)+x·(i-1)+6·(i-1))= 2·((x3-2x2-x-6)-i·(x2-x-6))= 2·((x-3)(x2+x+2)-i·(x-3)(x+2))= 2·(x-3){(x2+x+2)-i·(x+2)}= 2·(x-3){x2+x+2-ix-2i}= 2·(x-3){x2+(1-i)·x+2-2i}= 2·(x-3)(x+1+i)(x-2i) De laatste stap kan je doen m.b.v. de som-produkt-methode. Zoek twee getallen die opgeteld 1-i zijn en vermenigvuldigd 2-2i.Dat lukt met 1+i en -2i. WvR vrijdag 28 december 2001 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
De vraag is: Ontbind de volgende veelterm in factoren over C (complexe getallen) f(x) = 2·(x3-x2·(i+2) + x·(i-1) + 6·(i-1)) Dieter Student universiteit - donderdag 27 december 2001
Dieter Student universiteit - donderdag 27 december 2001
2·(x3-x2·(i+2)+x·(i-1)+6·(i-1))= 2·((x3-2x2-x-6)-i·(x2-x-6))= 2·((x-3)(x2+x+2)-i·(x-3)(x+2))= 2·(x-3){(x2+x+2)-i·(x+2)}= 2·(x-3){x2+x+2-ix-2i}= 2·(x-3){x2+(1-i)·x+2-2i}= 2·(x-3)(x+1+i)(x-2i) De laatste stap kan je doen m.b.v. de som-produkt-methode. Zoek twee getallen die opgeteld 1-i zijn en vermenigvuldigd 2-2i.Dat lukt met 1+i en -2i. WvR vrijdag 28 december 2001
WvR vrijdag 28 december 2001
©2001-2025 WisFaq