Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hypothese beoordelen

Ik heb voor mijzelf een schemaatje gemaakt om te beoordelen ik een hypothese met verwerpen of niet.

Zb = berekende Z-waarde
a = significantieniveau

Linkseenzijdig:
Zb $>$ a verwerpen
Zb $<$ a Niet verwerpen
Zb = a Verwerpen

Rechtseenzijdig
Zb $>$ a Niet verwerpen
Zb $<$ a Verwerpen
Zb = a Verwerpen

Tweezijdig
Zb $>$ a/2 Niet verwerpen
Zb $<$ a/2 Verwerpen
Zb = a/2 Verwerpen

Klopt mijn schema? Zo niet, welke niet en waarom niet?

Bas
Student hbo - maandag 4 november 2019

Antwoord

Hallo Bas,

Je schema kan niet kloppen. Een Z-waarde geeft aan hoeveel een gevonden waarneming verwijderd is van een gemiddelde waarde, uitgedrukt in een aantal keer een standaarddeviatie. Het significantieniveau geeft een kans weer dat een waarneming gevonden wordt in de situatie dat een nulhypohese juist is. Dit zijn dus totaal verschillende zaken die niet met elkaar vergeleken kunnen worden.

GHvD
woensdag 6 november 2019

©2001-2024 WisFaq