Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een cilinder met gegeven straal en inhoud

Gegeven:
In een cilinder past 7 ml, de straal van de buis is 5 mm.

Gevraagd:
Hoe hoog is de buis?

Oplossing:
?

Vi
Ouder - maandag 4 november 2019

Antwoord

Er geldt:

$
I = \pi r^2 h
$

met I:inhoud, r:straal en h:hoogte.

De inhoud is 7 ml. Dat is gelijk aan 7 cm3. We rekenen in cm. Dus de straal is 0,5 cm en de inhoud is 7 cm3.

$
\eqalign{
& 7 = \pi \cdot 0,5^2 \cdot h \cr
& 7 = \pi \cdot 0,25 \cdot h \cr
& h = \frac{7}
{{0,25\pi }} \approx {\text{8}}{\text{,912}}...\,\,{\text{cm}} \cr}
$

WvR
maandag 4 november 2019

©2001-2025 WisFaq