Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraadsfunctie met een parameter

In de opgaven in het boek wordt gevraagd voor welke p de functie:

px3 + 2px2 + x2 +2.25x=0 precies 3 oplossingen heeft. Het moet exact berekend worden. Hoe pak je rit aan?

Rob
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 19 oktober 2019

Antwoord

De vraag is wanneer de vergelijking px3 + 2px2 + x2 +2.25x=0 precies drie oplossingen heeft.

Begin maar eens te proberen deze vergelijking op te lossen (naar x).
Je kunt dan zien dat je een factor x buiten haakjes kunt halen:
x(px2+2px+x+2.25)=0
Eén oplossing zie je zo: x=0.
Dan moet px2+2px+x+2.25=0 twee oplossingen hebben ongelijk aan 0.
Dus px2+(2p+1)x+2.25=0 moet twee oplossingen hebben ongelijk aan 0.

Helpt dat?

hk
zaterdag 19 oktober 2019

 Re: Derdegraadsfunctie met een parameter 

©2001-2024 WisFaq