Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheid met machtsfunctie en absolute waarde

Goedemorgen!

Ik heb een vraag over hoe ik de volgende ongelijkheid zou moeten oplossen, ik zie iets over het hoofd in de allerlaatste stap. Maar ik weet niet wat... ik hoop jullie wel

x4$\ge$abs(x3)
x4=-(x3) als x $<$ 0 en x3 als x$\ge$0
Dus
x4=-(x3)
x4+x3 = 0
x3(x+1) = 0 geeft, x=0 of x=-1
of
x4=x3
x4-x3=0
x3(x-1)=0 geeft, x=0 of x=1

Als ik nu een getallenlijn maak... schrijf ik mijn nulpunten op. en ga ik zoeken naar waarde waar x3(x-1)$\ge$ 0 en dan pak ik weer een aparte getallenlijn met x3(x+1) $\ge$ 0

Eventjes een grove schets
+ + - +
x3(x-1)$\ge$ 0 ---(-1)---0---1---
0 0
Nu vind ik en x$\le$ 0 en x $\ge$ 1
+ - + +
x3(x+1)$\ge$ 0 ---(-1)---0---1---
0 0
Nu vind ik x $\ge$0 en x$\le$-1

De vraag is wat ik nu moet doen met die twee waarde van x is x $\ge$ 0 en x $\le$ 0, wat doen die waarde hier?! er staat in mijn antwoordenboek x$\le$-1, x=0 en x $\ge$ 1
Zou u me uit kunnen leggen hoe dit werkt?

Vriendelijke groet,
Stijn

Stijn
Student hbo - vrijdag 18 oktober 2019

Antwoord

Hallo Stijn,

Je getallenlijn met tekenschema is niet goed doorgekomen. Toch denk ik dat ik jouw probleem wel zie en hier antwoord op kan geven.

Vanwege de absolute waarde heb je het probleem in twee delen opgesplitst:

x3(x-1)$\ge$0 voor x$\ge$0 en
x3(x+1)$\ge$0 voor x$\le$0

Wanneer je de eerste ongelijkheid oplost, dan vind je:
x$\le$0 of x$\ge$1

Maar deze ongelijkheid geldt alleen voor x$\ge$0, dus voor alle x$<$0 vervallen alle oplossingen. Dan blijft alleen over:
x=0 of x$\ge$1

Voor de tweede ongelijkheid vind je op dezelfde wijze in eerste instantie de oplossingen:
x$\le$-1 of x$\ge$0.

Maar deze ongelijkheid geldt alleen voor x$\le$0, dus hier blijft over:
x$\le$-1 of x=0.

De gezamenlijke oplossingen worden dus:
x$\le$-1 of x=0 of x$\ge$1

GHvD
vrijdag 18 oktober 2019

©2001-2024 WisFaq