Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekenden bepalen uit rationale functie en gegeven schuine asymptoot

Beste,
Ik heb een taak gekregen waarin volgende opdracht staat vermeld, maar ik zit een beetje in de knoop.

Bepaal a en b zodat de functie f met voorschrift f(x)= ax2+bx-9/4x+6 een SA heeft met vergelijking 2y-5x+1=0

Wat ik weet:
SA: y= 5x-1/2
SA: y= q(x)
f(x)= q(x) + r(x)/n(x)
Dus f(x)= 5x+1/2 + r(x)/4x+6
f(x)= 20x2+26x-6 +2r(x)/8x+12

Zou u me een stapje verder kunnen brengen?
Alvast bedankt.

Phybe
3de graad ASO - zaterdag 12 oktober 2019

Antwoord

Je bent er bijna, je moet je je alleen nog realiseren dat $r(x)$ constant moet zijn, anders is $(5x-1)/2$ geen scheve asymptoot. Dus $r(x)=c$. Je breuk wordt dan
$$\frac{20x^2+26x-6+2c}{8x+12} = \frac{10x^2+13x-6+c}{4x+6}
$$Nu kun je $a$, $b$, en $c$ aflezen.

kphart
zaterdag 12 oktober 2019

©2001-2024 WisFaq