\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 88505 Re: Integraal berekenen van een functie met absoluutstrepen Ik zie dat f(x)=x2-x als x$<$0 of x$>$1f(x)=-x2+x als 0$<$x$<$1Ik krijg dan 3 integralen:-1 tot 0(x2-x)dx 0 tot 1(-x2+x)dx+ 1 tot 3(x2-x)dxAlleen maak ik weer rekenfouten in de berekening, denk ik, want ik zie soms niet hoe je die haakjes moet wegwerken. Vooral met breuken en minnen. mboudd Leerling mbo - vrijdag 27 september 2019 Antwoord 't Is een hoop werk, maar als je netjes werkt en haakjes schrijft waar nodig dan lukt het wel... $ \eqalign{ & \int\limits_{ - 1}^3 {\left| {x^2 - x} \right|dx} = \cr & \int\limits_{ - 1}^0 {x^2 - x\,dx} + \int\limits_0^1 { - x^2 + x\,dx} + \int\limits_1^3 {x^2 - x\,dx} = \cr & \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{1} {2}x^2 } \right]_{ - 1}^0 + \left[ { - \frac{1} {3}x^3 + \frac{1} {2}x^2 } \right]_0^1 + \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{1} {2}x^2 } \right]_1^3 = \cr & \frac{1} {3} \cdot 0^3 - \frac{1} {2} \cdot 0^2 - \left\{ {\frac{1} {3}\left( { - 1} \right)^3 - \frac{1} {2} \cdot ( - 1)^2 } \right\} + - \frac{1} {3} \cdot 1^3 + \frac{1} {2} \cdot 1^2 - \left\{ { - \frac{1} {3} \cdot 0^3 + \frac{1} {2} \cdot 0^2 } \right\} + \frac{1} {3} \cdot 3^3 - \frac{1} {2} \cdot 3^2 - \left\{ {\frac{1} {3} \cdot 1^3 - \frac{1} {2} \cdot 1^2 } \right\} = \cr & 0 + \frac{1} {3} + \frac{1} {2} - \frac{1} {3} + \frac{1} {2} - 0 + 9 - 4\frac{1} {2} - \frac{1} {3} + \frac{1} {2} = 5\frac{2} {3} \cr} $ Alsof het allemaal niks kost... WvR zaterdag 28 september 2019 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik zie dat f(x)=x2-x als x$<$0 of x$>$1f(x)=-x2+x als 0$<$x$<$1Ik krijg dan 3 integralen:-1 tot 0(x2-x)dx 0 tot 1(-x2+x)dx+ 1 tot 3(x2-x)dxAlleen maak ik weer rekenfouten in de berekening, denk ik, want ik zie soms niet hoe je die haakjes moet wegwerken. Vooral met breuken en minnen. mboudd Leerling mbo - vrijdag 27 september 2019
mboudd Leerling mbo - vrijdag 27 september 2019
't Is een hoop werk, maar als je netjes werkt en haakjes schrijft waar nodig dan lukt het wel... $ \eqalign{ & \int\limits_{ - 1}^3 {\left| {x^2 - x} \right|dx} = \cr & \int\limits_{ - 1}^0 {x^2 - x\,dx} + \int\limits_0^1 { - x^2 + x\,dx} + \int\limits_1^3 {x^2 - x\,dx} = \cr & \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{1} {2}x^2 } \right]_{ - 1}^0 + \left[ { - \frac{1} {3}x^3 + \frac{1} {2}x^2 } \right]_0^1 + \left[ {\frac{1} {3}x^3 - \frac{1} {2}x^2 } \right]_1^3 = \cr & \frac{1} {3} \cdot 0^3 - \frac{1} {2} \cdot 0^2 - \left\{ {\frac{1} {3}\left( { - 1} \right)^3 - \frac{1} {2} \cdot ( - 1)^2 } \right\} + - \frac{1} {3} \cdot 1^3 + \frac{1} {2} \cdot 1^2 - \left\{ { - \frac{1} {3} \cdot 0^3 + \frac{1} {2} \cdot 0^2 } \right\} + \frac{1} {3} \cdot 3^3 - \frac{1} {2} \cdot 3^2 - \left\{ {\frac{1} {3} \cdot 1^3 - \frac{1} {2} \cdot 1^2 } \right\} = \cr & 0 + \frac{1} {3} + \frac{1} {2} - \frac{1} {3} + \frac{1} {2} - 0 + 9 - 4\frac{1} {2} - \frac{1} {3} + \frac{1} {2} = 5\frac{2} {3} \cr} $ Alsof het allemaal niks kost... WvR zaterdag 28 september 2019
WvR zaterdag 28 september 2019
©2001-2024 WisFaq