Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 88324 

Re: Breuksplitsing?

Goede morgen Gilbert,

De toevoeging van de derde term C/1 in de splitsingsformule van de breuk begrijp ik niet.
Na substitutie van de voor A en B gevonden waarden van - 6 respectievelijk + 6 blijkt de waarde van C inderdaad 1(één) te zijn terwijl je daar nou juist de waarde 0(nul) zou verwachten.
De waarde 1 is vervolgens ook in de integraalformule opgenomen.
Heeft dit nog gevolgen voor het primitiveren ervan? Je zou 'm bijv. kunnen mee-integreren tot "x" waarvan de afgeleide toch ook altijd gelijk aan 1 is.

Adriaa
Ouder - donderdag 1 augustus 2019

Antwoord

Hallo Adriaan,

Waarom zou je de waarde C=0 verwachten? Probeer de breuk maar eens te splitsen zonder de term C. Je zult ontdekken dat je de coëfficiënt voor x2 niet correct kunt krijgen. Ik verwacht dus juist niet C=0.

Wellicht ben je verbaasd dat we voor C de 'neutrale' waarde 1 vinden, maar dit is toeval. Splits zelf als voorbeeld maar eens de volgende breuk van eenzelfde vorm maar met wat andere getallen, je vindt C=5:

q88337img1.gif

Uiteraard moet je de waarde van C mee-integreren. Na breuksplitsen blijkt de oorspronkelijke breuk gelijk te zijn aan de som van drie termen. De intergraal van de oorspronkelijke breuk is dan ook de integraal van het totaal van deze drie termen, niet de integraal van een willekeurig gedeelte van deze drie termen. Je vindt dus:

q88337img2.gif

Meer informatie vind je op breuksplitsen.

GHvD
donderdag 1 augustus 2019

©2001-2024 WisFaq