Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Chi-kwadraattoets

Het gebruik van alcohol en nicotine tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het kind. omdat er verband kan bestaan tussen drinken en rookgedrag, is het belangrijk om bij het schatten van de mogelijke effecten op het kind de aard van de relatie te begrijpen. in opdracht van het ministerie van VWS verricht het RIVM een onderzoek naar dit verband. hierbij werden 452 moeders geclassificeerd volgens de mate waarin zij voor de zwagerschap alcohol gebruikten, en volgens de hoeveelheid nicotine die tijdens de zwangerschap wer ingenomen. zie de volgende tabel.
nicotine (mg/dag)

alcohol (gr/dag) geen 1-15 meer dan 15

geen 105 7 11
minder dan 2,84 58 5 13
2,84 tot 28,07 84 37 42
meer dan 28,07 57 16 17
a. toets met a= 0,05 of er een statistische samenhang is.
b. wat zegt a over de mate van samenhang?

alvast bedankt!!

Izel K
Student hbo - donderdag 20 maart 2003

Antwoord

  1. Toets H0: er is geen samenhang tussen alcoholgebruik en nicotinegebruik
    tegen H1: er is wel samenhang tussen alcoholgebruik en nicotinegebruik
    met a=0,05
    Eerst de expected waarden Ei berekenen (rood in de tabel)

    q8829img1.gif

    met Ei=(rijtotaal·kolomtotaal)/452
    Bereken dan c2=ċ((Oi-Ei)2/Ei)= (105-82,7)2/82,7 + (7-17,7)2/17,7 + ....
    Aantal vrijheidsgraden in een 4x3 tabel = 3x2=6 : (rijen-1)x(kolommen-1)
    Kritieke waarde bij 6 vrijheidsgraden en a=0,05 is 12,6
    Omdat de berekende c2 waarde 12,6 is wordt H0 verworpen.
    Er is dus samenhang tussen alcoholgebruik en nicotinegebruik

  2. b. Niets, het zegt alleen dat er samenhang bestaat in de populatie
Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 22 maart 2003

©2001-2024 WisFaq