Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 88200 

Re: Re: Wiskunde grammatica

Hartelijk dank voor uw reactie.

Ik denk dat ik begrijp hoe ik de verzamelbeschrijvingen moet ontleden. Graag wil ik mijzelf testen met een zelf verzonnen verzameling. Deze komt niet uit het boek en heb dus geen antwoordmodel. Ik zou het erg op prijs stellen als u mij zou willen controleren.

Stel P = symbool voor alle priemgetallen,
én de zelf verzonnen te geven verzameling is:
Alle priemgetallen die even zijn.

Dat wordt dan:
{𝑦 ∈ P | ∃𝑥 ∈ ℕ : 𝑦 = 2𝑥}

of
{𝑦 ∈ P | ∃𝑥 ∈ ℕ 𝑦 = 2𝑥}

of
{𝑦 ∈ P | (∃𝑥 ∈ ℕ) (𝑦 = 2𝑥)}

of
{𝑦 ∈ P | (∃𝑥 ∈ ℕ) : (𝑦 = 2𝑥)}

Afhankelijk van notatieafspraak (binnen de cursus), dan wel notatievoorkeur zijn er (geloof ik) vier smaken te bedenken qua notatie.

En deze verzameling bevat dus alleen het getal 2- {2}
Immers; de verzameling y der priemgetallen waarvoor geldt dat er een natuurlijk getal x bestaat, zó dat 2x is dat priemgetal- 2x1=2 en 2 is priem.
Alle overige priemgetallen zijn oneven; delen door 2 levert geen natuurlijk getal op, dus voorwaarde wordt niet aan voldaan- Alleen 2 is een element van deze verzameling.
En het bevat ook de lege verzameling, omdat de lege verzameling ∅ per definitie een deelverzameling is van elke verzameling.

Heb ik m door?

Zoja, zonee:
Een paar extra uitdagingen zijn meer dan welkom!

Bij voorbaat dank voor het lezen en beantwoorden van mijn reactie

Emade
Student hbo - maandag 10 juni 2019

Antwoord

Het klopt helemaal.

kphart
dinsdag 11 juni 2019

©2001-2024 WisFaq