Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijking

Hallo!
In mijn boek kom ik sommen tegen die volgens het boek algebraïsche onoplosbaar zijn:

2sin(x)=sin((x+1/3$\pi$))
Of 5sin(x)=sin(5x)

Ik zie niet in waarom dat niet zou kloppen als ik die gewoon met de normale oploswijze oplos.

2sin(x)=sin((x+1/3$\pi$))

2·x=x+1/3$\pi$+k·2$\pi$ en 2·x=-(x+1/3$\pi$)+k·2$\pi$ dan oplossen voor x... toch? Waarom zou dat niet kunnen?

Vriendelijke groet,
Stijn

Stijn
Iets anders - zaterdag 8 juni 2019

Antwoord

Ik neem aan dat je het (misplaatste) gevoel hebt dat je links en rechts door sin hebt gedeeld. Dat delen doe je per slot van rekening erg vaak als je vergelijkingen oplost. De (ernstige) fout zit ‘m daarin dat sin geen getal voorstelt maar een functie.

Kijk om je te overtuigen naar de volgende ware bewering: 2sin(30°) = sin(30° + 60°) en ‘deel’ ook hier links en rechts door sin. In jouw aanpak zou nu volgen dat 2·30° = 30° + 60°

Nooit meer doen dus.

MBL
zaterdag 8 juni 2019

 Re: Goniometrische vergelijking 

©2001-2024 WisFaq