Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Offerte

Een transporteur krijgt opdracht een offerte uit te brengen voor distributiewerk en landelijke beorging. Met distributiewerk zal een motorwagen per jaar 22.500 km rijden met een geiddelde snelheid van 12,5 km per uur in 225 dagen. Voordit werk zal gebruik gemaaktworden van een bijrijder.
voor de landelijke bezorging zal jaarlijks 20.000km worden gereden met een gemiddelde snelheid van 50 km per uur in 40 dagen. Voor het werk zal een motorwagen ingezet worden die hiermee volledig bezet is.

De vervoerder heeft uitgerekend dat:
.De jaarkosten (exclusief loon) in de distributie €53000 bedragen
.De jaarkosten (exclusief loon)in de landelijke bezorging €46000 en €0,273 per km zijn,
. Een chauffeur €18,25 per uur kost
.Een bijrijder €11,75 per uur kost

De transporteur gaat uit van een winstmarge van 10% van de offerteprijs.

Vragen a. Bepaal ten behoeve van de kostprijsberekening de calculatorische prestatie in uren en kilometers op jaarbasis voor de distributie en de landelijke bezorging.
b. Bepaal de offerteprijs voor de ditributie(per uur)en de landelijke bezorging afzonderlijk(per uur en per kilometer) en het totaal

kan iemand me helpen met deze vraag ik zie echt door de hoeveelheid tekst de bomen door het bos niet meer

mboudd
Leerling mbo - donderdag 30 mei 2019

Antwoord

Beste mboudd,

Distributie:

-Motorwagen distributiewerk rijdt 12,5 km/uur in 225 dagen.

-Dat is dus 365/225 * 12,5 = 365/18=27.27777.. km/uur gemiddeld in een jaar.

-Aangezien hij 22500km rijdt in een jaar, en 27,2777…km/u gemiddeld per jaar, geldt 22500/27,2777 = 1109.589041… uur rijden.

-Nu kun je het loon van de chauffeur en bijrijder uitrekenen in een jaar.

-Tel daar €53000 bij op

-Deel het geheel door 365 en door 24 om offerteprijs per uur te weten te komen. Nu nog even rekening houden met het winstpercentage.

De werkwijze voor de landelijke bezorging kun je zelf eens proberen. Je zult nog wel de calculatorische prestatie moeten uitvogelen. Kom je nu wat verder?

ks
donderdag 6 juni 2019

©2001-2024 WisFaq