To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som van positieve delers

Ik moet voor \sigma(1)+\sigma(2)....\sigma(n) waarbij \sigma staat voor de som van de positieve delers van een positief geheel getal op combinatorische weg een uitdrukking zien te vinden en ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken. Als iemand me op weg wil helpen graag.

Tom
Student hbo - maandag 20 mei 2019

Antwoord

Laat ik proberen een beginnetje voor je te maken.
Neem als voorbeeld n=7
Alle getallen van 1 tot 7 zijn deelbaar door 1. Dat levert 7 keer 1 op.
De getallen 2,4 en 6 zijn deelbaar door 2. Dat zijn er 3. Dat levert dus 3 keer 2 op.
De getallen 3 en 6 zijn deelbaar door 3. Dat levert dus 2 keer 3 op.
4 is deelbaar door 4: levert 1·4
5 is deelbaar door 5: levert 1·5
6 is deelbaar door 6: levert 1·6
7 is deelbaar door 7: levert 1·7
totaal 7+3·2+2·3+4+5+6+7=41

Voor het algemene geval heb je ook een formule nodig om uit te rekenen hoeveel getallen kleiner dan of gelijk aan n deelbaar zijn door k:
dat zijn er floor(n/k) (de floor functie geeft het resultaat afgekapt naar beneden.)

Dus voor elke k\len bereken je floor(n/k) en vermenigvuldigt dat met k.
En dat tel je allemaal op.
Dit levert de formule:
\eqalign{ a(n) = \sum\limits_{k = 1}^n {\sigma (k)} = \sum\limits_{k = 1}^n {k \cdot \left\lfloor {\frac{n} {k}} \right\rfloor } }

\eqalign{\left\lfloor {\frac{n} {k}} \right\rfloor}= floor(n/k)

hk
maandag 20 mei 2019

©2001-2025 WisFaq