Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Informatieinhoud van een postcode

Beste,

In mijn telecommunicatieboek staat de volgende vraag: "Hoeveel informatie bevat een postcodenummer? (komt dit overeen met de vraag hoeveel bits je nodig hebt om alle postcodes weer te geven?)"

Als eerste heb ik beseft dat een postcode uit vier getallen bestaat waarvan ieder getal tussen 0 en 9 kan liggen (met uitzondering van de eerste die tussen 1 en 9 moet liggen). Wanneer ik gebruik wil maken van de formule log2(n) kom ik niet uit. Ik heb ingevuld: log2(8)+4log2(9). Alleen komt het antwoord niet in de buurt van het antwoord van het boek. Namelijk 22.69 bits.

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Erwin

Erwin
Student hbo - donderdag 16 mei 2019

Antwoord

Er zijn 9·10·10·10·26·26=6084000 postcodes.
2log(6084000)=log(6084000)/log(2)=22.54 (vier cijfers en 2 letters)
Als ik ervan uitga dat er 10·10·10·10·26·26=6760000 postcodes zijn vind ik
2log(6760000)=22.68859.
Dus kennelijk gaan ze van dat laatste uit.

hk
donderdag 16 mei 2019

©2001-2024 WisFaq