Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functieonderzoek

Gegeven: f(x)=x2-3x+3

Bereken: de minimumwaarde van f(2a)-f(a)

Ik heb hieruit 3a2-3a en deze gedifferentieerd maar dan kom ik op 6a -3 verder weet ik het niet, en of dit überhaupt goed is?

mboudd
Leerling mbo - zondag 12 mei 2019

Antwoord

Helemaal goed. Neem $a=\frac{1}{2}$ zodat de afgeleide nul is. Omdat $f(2a)-f(a)$ een kwadratische functie is (dalparabool) geeft $a=\frac{1}{2}$ de waarde voor $a$ waar je een minimum hebt. Het minumum voor $f(2a)-f(a)$ is dan $-\frac{3}{4}$.

WvR
zondag 12 mei 2019

 Re: Functieonderzoek  

©2001-2024 WisFaq