Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Beste meneer/mevrouw,
Ik krijg op het mbo wiskunde, alleen snap ik het ontbinden in factoren niet helemaal. Ik heb al geprobeerd om dit langs filmpjes te begrijpen maar dit is al na taloze keren mislukt. Het gaat voormalig over zulk soort gevraagde sommen:

1. x3=x2+6x
2. 2x2-(x-3)2=-7

Bij som 1 weet ik niet hoe ik de kwadraten moet weg halen, bij de 2e som zit ik vast met de haakjes. Het verder uitwerken met een abc/tweedegraads vergelijken lukt mij wel
mvg Benny

Benny
Leerling mbo - zaterdag 11 mei 2019

Antwoord

Voor het oplossen met ontbinden van factoren van tweedegraads vergelijkingen en sommige hogeregraadsvergelijkingen gebruik je:
  • op nul herleiden
  • $x$ buiten haakjes halen
  • product-som-methode
In dit geval gaat dat dan zo:

Som 1.

Op nul herleiden:

$x^3=x^2+6x$
$x^3-x^2-6x=0$

Kijk of je $x$ buiten haakjes kan halen:

$x^3-x^2-6x=0$
$x(x^2-x-6)=0$

Je krijgt nu twee vergelijkingen:

$x(x^2-x-6)=0$
$x=0$ of $x^2-x-6=0$

Dat geeft al één oplossing. Voor de oplossingen van de tweede vergelijkingen gebruik je de product-som-methode:

$x^2-x-6=0$

Twee getallen zoekn waarvan het product gelijk aan -6 is en de som -1. Dat zijn de getallen -3 en 2.

$x^2-x-6=0$
$(x-3)(x+2)=0$
$x-3=0$ of $x+2=0$
$x=3$ of $x=-2$

Zodat je uiteindelijk uitkomt op:

$x=0$ of $x=3$ of $x=-2$

Som 2.

Ik zal de haakjes wegwerken en op nul herleiden:

$2x^2-(x-3)^2=-7$
$2x^2-(x^2-6x+9)=-7$
$2x^2-x^2+6x-9=-7$
$x^2+6x-9=-7$
$x^2+6x-2=0$

Maar deze drieterm laat zich niet ontbinden in factoren. Uiteraard kan je de ABC-formule gebruiken, maar dat is dan een ander verhaal.Naschrift

Als er nu bij de tweede vergelijking $7$ had gestaan in plaats van $-7$ dan had je dit kunnen doen:

$
\eqalign{
& 2x^2 - (x - 3)^2 = 7 \cr
& 2x^2 - (x^2 - 6x + 9) = 7 \cr
& 2x^2 - x^2 + 6x - 9 = 7 \cr
& x^2 + 6x - 9 = 7 \cr
& x^2 + 6x - 16 = 0 \cr
& (x + 8)(x - 2) = 0 \cr
& x = - 8 \vee x = 2 \cr}
$

Dat was dan wel zo leuk geweest...

WvR
zaterdag 11 mei 2019

©2001-2024 WisFaq