Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verbruik uitrekenen

Voor aanvang van een rit zit er 50 cm diesel in een tank. Na de rit 25 cm, 421 km gereden. Inhoud van de tank is 450 liter, vierkant van vorm en 60cm hoog wat is het verbruik geweest?

Uit de meerkeuze vraag staat dat op 1 liter 2,25 km wordt gereden, maar ik kom niet op dit antwoord.

mboudd
Leerling mbo - zaterdag 27 april 2019

Antwoord

De tank heeft een grondvlak met een oppervalkte $G$ en is 60 cm hoog. De inhoud is 450 liter. Rekenend in dm geldt:

$
\eqalign{
& G \cdot 6 = 450 \cr
& G = 75 \cr}
$

Nu geldt:

$
\eqalign{
& {\text{Verbruik:}}\,\,\,2,5 \times 75 = 187,5 \,\,\text{liter} \cr
& {\text{Afstand}}\,\,\,{\text{per}}\,\,\,{\text{liter}}:\frac{{421}}
{{187,5}} \approx 2,25\,\,{\text{km/liter}} \cr}
$

Probleem opgelost.

WvR
zaterdag 27 april 2019

©2001-2024 WisFaq