Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 87881 

Re: Steekproef bepalen

Hallo JaDex,

Wat ik wil bereiken is de hoeveelheid werknemers bepalen uit de gekozen steekproef groep. De populatie van 159 is indd het totaal aantal werknemers, de gekozen groep die de totale populatie vertegenwoordigd is 122 bestaande uit werknemers met een bepaalde functie. Is hier een bepaalde formule voor?

Graag je reactie,

Grt. Maurice

Mauric
Student hbo - dinsdag 23 april 2019

Antwoord

Allereerst de vraag of je met zo'n kleine populatie niet op voorhand al moet kiezen voor een kwalitatieve (ipv kwantitatieve) benadering.
De onderstaande link geeft het antwoord op jouw vraag. Kijk bij situatie 1. Bij kleine populaties neem ik 90% betrouwbaarheid. Ik ga uit van max fout 5%. Ik ga uit van de populatie van 122.
Stap 1 : gewenste respons = 1,6452·502/52 = 271 (zonder correctie)
Stap 2 : correctiefactor = 122/(271+122-1)=0,31 (correctie eindige populatie)
Dit met elkaar vermenigvuldigen levert de benodigde respons: is dus 84 van de 122.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 24 april 2019

 Re: Re: Steekproef bepalen 

©2001-2024 WisFaq