Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 3429 

Re: Inhoud een horizontaal liggende cilinder

Kan deze inhoud ook berekend worden als men in plaats van de vloeistofhoogte de vloeistofbreedte weet?

timoth
Iets anders - dinsdag 16 april 2019

Antwoord

Als de diameter $d$ is en de vloeistofbreedte gelijk aan $b$ dan kan je met de stelling van Pythagoras de hoogte $h$ uitrekenen. Eerst maar 's een tekening:

q87904img1.gif

Dat wordt dan:

$
\eqalign{
& h = \frac{1}
{2}d - \sqrt {\left( {\frac{1}
{2}d} \right)^2 - \left( {\frac{1}
{2}b} \right)^2 } \cr
& h = \frac{{d - \sqrt {d^2 - b^2 } }}
{2} \cr}
$

Je kunt dan de formule uit het vorige antwoord gebruiken. Helpt dat?

WvR
dinsdag 16 april 2019

©2001-2024 WisFaq