Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reclameboodschap

Beste,

Ik weet dat ik voor de volgende vraag opzoek moet gaan naar de extrema en dus de afgeleide moet bepalen, maar ik weet niet goed welke functie ik moet beschouwen.

'Een reclameboodschap in de vorm van een rechthoek heeft een oppervlakte van 180 cm2. Rond deze tekst komt er een marge; langs de linker- en rechterkant 1 cm en langs boven- en onderkant 2 cm. De prijs voor het adverteren bedraagt 7 euro/cm2 en wordt berekend op de totaal ingenomen oppervlakte (dus tekst + de marges)'

De vraag is om de voordeligste afmetingen voor de tekst te bepalen. Ik zat het volgende te proberen.

x= lengte/breedte rechthoek
180/x= lengte/breedte rechthoek

K(x)= (x+2)·((180/x)+4)

Dan K'(x)=0 en nagaan voor welke x-waarde we een minimum bereiken.

Klopt mijn functie voor de kostprijs? Alvast bedankt!

Jan
3de graad ASO - maandag 15 april 2019

Antwoord

Hallo Jan,

Je formule berekent de oppervlakte van de tekst + marges. Voor de kostprijs moet je nog vermenigvuldigen met 7 (de prijs per cm2). Voor het berekenen van de optimale afmetingen maakt dit niet uit, voor de kosten natuurlijk wel.

GHvD
maandag 15 april 2019

©2001-2025 WisFaq