Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een functie met een parameter

f(x)=-x2+6x+p
Voor welke p ligt het punt A(3,8) op de grafiek van f?

g(x)=-x2+8px+32p
Voor welke p gaat de grafiek van g door het punt P(2,-2p)

Hoe moet ik dit uitrekenen? Wilt u mij alstublieft helpen?

Amy
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 13 april 2019

Antwoord

Vraag 1.
Als A op de grafiek van $f$ ligt dan kan je $x=3$ invullen en daar moet dan $y=8$ uitkomen. Oftewel:

$-3^2+6·3+p=8$
$-9+18+p=8$
$9+p=8$
$p=-1$

Vraag 2.
Idem voor vraag 2.
Als $P$ op de grafiek van $g$ ligt dan kan je coördinaten invullen en $p$ berekenen:

$-2^2+8·p·2+32p=-2p$
$-4+16p+32p=-2p$
$-4+48p=-2p$
$50p=4$
$\eqalign{p=\frac{2}{25}}$

Helpt dat?

WvR
zaterdag 13 april 2019

©2001-2024 WisFaq