Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortelregels

Als de oplossing van een vergelijking een wortel is, schrijf je de positieve en negatieve versie ervan op. Dus als je oplossing √5 is, is
x = √5 v x = -√5 (en je kan ze ook beide uitschrijven).

Als je een wortel (niet als oplossing van een vergelijking) uitrekent, waarom is het fout als je naast de positieve versie ook de negatieve versie opschrijft?
bv. h(√5) = √(√5)2 - 1) = √(5-1) = √4 = 2
Ik had als antwoord 2 v -2, maar -2 was fout, terwijl (-2)2 ook 4 is.

Wanneer schrijf je het positieve én negatieve antwoord van een wortel op en wanneer alleen de positieve versie?

Amber
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 4 april 2019

Antwoord

Op Wat is een wortel? kan je lezen dat je een wortel op kan vatten als de lengte van de zijde van een vierkant. Zo'n getal kan niet negatief zijn, dus de wortel van 4 is 2 en verder niet.

Als je een vergelijking hebt als $x^2=4$ dan zijn er twee getallen die voldoen aan de vergelijking:

$x=2$ want $2^2=4$
$x=-2$ want $(-2)^2=4$

Net zo voor $x^2=5$. Dat geeft:

$x=\sqrt{5}$ want $(\sqrt{5})^2=5$
$x=-\sqrt{5}$ want $(-\sqrt{5})^2=5$

Meer moet het niet zijn. Helpt dat? Anders nog maar even verder vragen...

WvR
donderdag 4 april 2019

©2001-2024 WisFaq