Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 87779 

Re: Dode punt

Dit zou het antwoord moeten zijn :

a) Hoeveel uren per jaar moet ik mijn zaag verhuren om geen verlies te maken?
Vaste kost per uur = € 329,27 per jaar
Variabele kost per uur = € 4.88 per uur
Verhuurprijs = € 10,00

(dode punt) € 64,31 = € 329,27 : € 10,00 - €4,88

Ik moet mijn zaag 65 uur verhuren om geen verlies te maken.

b) Hoeveel winst maak ik per jaar als ik mijn zaag verhuur?
Dode punt = 65 uur
Dode punt x kostprijs/ uur = 65 x € 6,90 = € 448,50 totale kostprijs
Dode punt x huur/uur = 65 x € 10 = € 650,00 totale verhuurprijs
Totale verhuurprijs – totale kostprijs = winst
€650,00 - € 448,50 = € 201,50 winst/jaar

Sandra
Overige TSO-BSO - woensdag 27 maart 2019

Antwoord

Hallo Sandra,

Je stelt eigenlijk geen vraag . Ik neem aan dat je het gegeven antwoord niet begrijpt en hierover graag uitleg wilt hebben.
Vraag a) zou ik zo aanpakken:

De vaste kosten in 1 jaar zijn € 329,27. De variabele kosten zijn € 4,88 per uur. Hiermee kan je een formule opstellen voor de kosten K als je de machine t uur laat draaien:

K = 329,27 + 4,88t

Per uur is de opbrengst € 10,00. Wanneer je de machine t uren verhuurt, dan is de formule voor de opbrengst O:

O = 10t

Bij het dode punt is de opbrengst hetzelfde als de kosten. dus:

10t = 329,27 + 4,88t
10t - 4,88t = 329,27
5,12t = 329,27
t = 329,27/5,12
t = 64,3
Wanneer je per heel uur verhuurt, dan moet je dus minimaal 65 uren verhuren om geen verlies te maken.

Voor vraag b) (de winst per jaar) zou je moeten weten hoeveel uren je de zaag verhuurt. Dit is niet gegeven. Misschien kan je deze tijd berekenen met het gegeven:
"De kostprijs van mijn boomzaag om 1 uur te draaien is €6,90 per uur."
Maar ik begrijp niet wat hiermee wordt bedoeld, want ook dit is gegeven:
"de variabele kosten bedragen €4,88 per uur."

In jouw uitwerking kies je t=65. Maar we hebben net uitgerekend dat bij deze tijd het dode punt wordt bereikt, hierbij hoort dus niet een winst van € 201,50.
Kortom: het zou duidelijker moeten zijn wat precies wordt bedoeld voordat ik je hiermee verder kan helpen.

GHvD
woensdag 27 maart 2019

©2001-2024 WisFaq