\require{AMSmath} Differentieren met product en kettingregel Gevraagd wordt te differentiëren:f(x)=(3x2-2)3√(2x3+7)Ik krijg een ellenlange berekening waar ik niet uitkom. Kan iemand me hier op weg helpen om deze breuk uit te werken? mboudd Leerling mbo - vrijdag 8 maart 2019 Antwoord Je was goed op weg. Als je alles onder één noemer wilt zetten dan kan dat natuurlijk ook. Dat gaat zo:$\eqalign{ & f(x) = \left( {3x^2 - 2} \right)^3 \sqrt {2x^3 + 7} \cr & f'(x) = 3\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \cdot 6x \cdot \sqrt {2x^3 + 7} + \left( {3x^2 - 2} \right)^3 \cdot \frac{1}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} \cdot 6x^2 \cr & f'(x) = 18x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \sqrt {2x^3 + 7} + \frac{{6x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = 18x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \sqrt {2x^3 + 7} \cdot \frac{{2\sqrt {2x^3 + 7} }}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} + \frac{{6x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{36x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {2x^3 + 7} \right)}}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} + \frac{{6x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{18x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {2x^3 + 7} \right)}}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} + \frac{{3x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{18x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {2x^3 + 7} \right) + 3x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{3x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {6\left( {2x^3 + 7} \right) + x \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)} \right)}}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{3x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {12x^3 + 42 + 3x^3 - 2x} \right)}}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{3x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {15x^3 - 2x + 42} \right)}}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr}$Gelijknamig maken en daarna de teller ontbinden in factoren.Mooi...PSMisschien was het niet nodig, maar 't kan en ik vind het zelf te leuk...:-) WvR vrijdag 8 maart 2019 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Gevraagd wordt te differentiëren:f(x)=(3x2-2)3√(2x3+7)Ik krijg een ellenlange berekening waar ik niet uitkom. Kan iemand me hier op weg helpen om deze breuk uit te werken? mboudd Leerling mbo - vrijdag 8 maart 2019
mboudd Leerling mbo - vrijdag 8 maart 2019
Je was goed op weg. Als je alles onder één noemer wilt zetten dan kan dat natuurlijk ook. Dat gaat zo:$\eqalign{ & f(x) = \left( {3x^2 - 2} \right)^3 \sqrt {2x^3 + 7} \cr & f'(x) = 3\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \cdot 6x \cdot \sqrt {2x^3 + 7} + \left( {3x^2 - 2} \right)^3 \cdot \frac{1}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} \cdot 6x^2 \cr & f'(x) = 18x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \sqrt {2x^3 + 7} + \frac{{6x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = 18x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \sqrt {2x^3 + 7} \cdot \frac{{2\sqrt {2x^3 + 7} }}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} + \frac{{6x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{36x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {2x^3 + 7} \right)}}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} + \frac{{6x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{2\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{18x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {2x^3 + 7} \right)}}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} + \frac{{3x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{18x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {2x^3 + 7} \right) + 3x^2 \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)^3 }}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{3x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {6\left( {2x^3 + 7} \right) + x \cdot \left( {3x^2 - 2} \right)} \right)}}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{3x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {12x^3 + 42 + 3x^3 - 2x} \right)}}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr & f'(x) = \frac{{3x\left( {3x^2 - 2} \right)^2 \left( {15x^3 - 2x + 42} \right)}}{{\sqrt {2x^3 + 7} }} \cr}$Gelijknamig maken en daarna de teller ontbinden in factoren.Mooi...PSMisschien was het niet nodig, maar 't kan en ik vind het zelf te leuk...:-) WvR vrijdag 8 maart 2019
WvR vrijdag 8 maart 2019
©2001-2025 WisFaq