Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekenen bij liften

Geachte heer,

Ik moet een opgave oplossen, waarbij er 5 liften A, B, C, D en E er zijn.

De kans dat lift A niet werkt, is 0,001. Voor de liften in de trappenhuizen B,C, D en E zijn deze kansen 0,003; 0,002; 0,008; en 0,025. Er wordt dan gevraagd naar de kans dat alle liften in het apartementencomplex goed werken in 4 decimalen.

Ik heb bij alle liften de kans berekend dat de lift werkt door voor (bijvoorbeeld A) te berekenen:

P( lift in A werkt ) = 1 - 0,001 = 0,999
P( lift in B werkt ) = 1 - 0,003 = 0,997
P( lift in C werkt ) = 1 - 0,002 = 0,998
P( lift in D werkt ) = 1 - 0,008 = 0,992
P( lift in E werkt ) = 1 - 0,025 = 0,975

Ik twijfel echter of ik met een kansboom moet werken en daarbij de kansen moet berekenen door de afzonderlijke kansen te vermenigvuldigen met elkaar door middel van de productregel.
  • Wat denkt u dat ik hierbij moet gebruiken om de kans te berekenen dat alle liften in het apartementencomplex goed werken?
Bijvoorbaat dank ik u voor uw medewerking.

Radjan
Ouder - maandag 18 februari 2019

Antwoord

Gewoon doen wat je al vermoedde: de produktregel volgen.
Je wilt dat alle vijf liften werken, dus.......

MBL
maandag 18 februari 2019

©2001-2024 WisFaq