Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 87588 

Re: Raaklijnen

Ja alleen ik heb een weer een verschil met 't antwoord model als ik f'(1) neem krijg ik 1, dus y=x+b.
Door f(1)=0 geeft 0=1+b
b=-1
Eerste raaklijn y=x-1 (deze is goed )
Voor die andere raaklijn krijg ik precies hetzelfde :
f'(7/3)=1
y=x+b
Door f(7/3)=4/3 geeft 4/3=7/3+b met weer b=-1
Ik krijg precies de zelfde raaklijn y=x-1
maar die andere raaklijn moet volgens 't antwoordmodel zijn:
y=27x-59

mboudd
Leerling mbo - zondag 10 februari 2019

Antwoord

Vul $x=
2\frac{1}
{3}
$ in bij $f$. Je krijgt $\eqalign{
f\left( {2\frac{1}
{3}} \right) = \frac{4}
{{27}}
}$. Neem $y=x+b$ als 'algemene vergelijking' van de raaklijn evenwijdig aan $g$ en vul de coördinaten van het raakpunt in om $b$ te bepalen. Je krijgt dan $\eqalign{
b = - \frac{{59}}
{{27}}
}$.

Antwoord: $\eqalign{
y = x - \frac{{59}}
{{27}}
}$

WvR
zondag 10 februari 2019

©2001-2024 WisFaq