\require{AMSmath} Straal schijf in bol Is er een formule om in een bol op een gegeven hoogte de straal uit te rekenen?Ik wil een bol maken van hout d.m.v. allemaal schijfen van 4 mm dik op te stapelen en later de 'trappetjes' weg schuren. A. v. Leerling mbo - maandag 4 februari 2019 Antwoord Ja, die formule is de Stelling van Pythagoras. Stel:R: straal van de bolh: hoogte vanaf de 'evenaar' van de bolr: straal van een schijf op hoogte hDe Stelling van Pythagoras geeft:r2+h2 = R2dus:r2 = R2-h2r = √(R2-h2)In jouw geval is h steeds een veelvoud van 4 mm, dus h=4mm, h=8mm, h=12mm enz.Denk eraan dat je voor alle afmetingen in dezelfde eenheid werkt, dus alles in mm of alles in cm. GHvD maandag 4 februari 2019 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Is er een formule om in een bol op een gegeven hoogte de straal uit te rekenen?Ik wil een bol maken van hout d.m.v. allemaal schijfen van 4 mm dik op te stapelen en later de 'trappetjes' weg schuren. A. v. Leerling mbo - maandag 4 februari 2019
A. v. Leerling mbo - maandag 4 februari 2019
Ja, die formule is de Stelling van Pythagoras. Stel:R: straal van de bolh: hoogte vanaf de 'evenaar' van de bolr: straal van een schijf op hoogte hDe Stelling van Pythagoras geeft:r2+h2 = R2dus:r2 = R2-h2r = √(R2-h2)In jouw geval is h steeds een veelvoud van 4 mm, dus h=4mm, h=8mm, h=12mm enz.Denk eraan dat je voor alle afmetingen in dezelfde eenheid werkt, dus alles in mm of alles in cm. GHvD maandag 4 februari 2019
GHvD maandag 4 februari 2019
©2001-2025 WisFaq