Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Quotiëntregel

Bij de volgende opgave heb ik elke keer rekenfouten en kom ik niet tot een juist antwoord zoals in het boek kan iemand me uitleggen hoe ik dit netjes kan oplossen? alvast bedankt!

Bepaal df/dx:

f(x)=(x√x+3x)/(3x√x-2x)

Er moet uitkomen:f'(x)=-11√x/(2x·(3√x-2)2)
Ik gebruik de formule f '(x)=(nt'-tn')/n2

mboudd
Leerling mbo - zondag 27 januari 2019

Antwoord

$
\eqalign{
f(x) = \frac{{x\sqrt x + 3x}}
{{3x\sqrt x - 2x}}
}
$ laat zich vereemvoudigen tot:

$
\eqalign{
f(x) = \frac{{\sqrt x + 3}}
{{3\sqrt x - 2}}
}
$

Met de quotiëntregel krijg je:

$
\eqalign{
& f'(x) = \frac{{\frac{1}
{{2\sqrt x }}\left( {3\sqrt x - 2} \right) - \left( {\sqrt x + 3} \right) \cdot \frac{3}
{{2\sqrt x }}}}
{{\left( {3\sqrt x - 2} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {3\sqrt x - 2} \right) - \left( {\sqrt x + 3} \right) \cdot 3}}
{{2\sqrt x \cdot \left( {3\sqrt x - 2} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{3\sqrt x - 2 - 3\sqrt x - 9}}
{{2\sqrt x \cdot \left( {3\sqrt x - 2} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{ - 11}}
{{2\sqrt x \cdot \left( {3\sqrt x - 2} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{ - 11\sqrt x }}
{{2x \cdot \left( {3\sqrt x - 2} \right)^2 }} \cr}
$

Dat moet het dan zijn. Stap voor stap...

WvR
maandag 28 januari 2019

©2001-2024 WisFaq