Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Welke substitutie gebruiken bij gegeven DV?

Goede dag,
Gegeven is de DV :
dy/dx=xy/(x+y)
Ik probeer de substitutie xy= v en ook x+y= v maar ik kom niet op een scheiding van variabelen uit. Wat gaat er mis? Of is er een betere suggestie bekend in dit geval....
Met vriendelijke groeten

Rik Le
Iets anders - zondag 20 januari 2019

Antwoord

Ik heb de differentiaalvergelijking door Maple op laten lossen en Maple gaf geen antwoord, niets iets met speciale functies er in. Dat is een zeer sterke aanwijzing dat deze vergelijking geen oplossing in formulevorm heeft en dat je alleen via een richtingsveld kwalitatieve informatie kunt vergaren en numerieke methoden moet gebruiken om oplossingen te benaderen.
Helaas!

kphart
zondag 20 januari 2019

©2001-2024 WisFaq