Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken a, b en c

Hi, ik kan wel bij een rechte lijn a en b uit rekenen maar bij de volgende functie gaat 't wat lastiger kan iemand me misschien wegwijs maken? Alvast bedankt.
  1. De grafiek van de functie f(x)=(ax2+b)/(x2+c) snijdt de x-as in de punten (√2,0)en (-√2,0).
  2. De lijn y=2 is de horizontale asymptoot van f.
  3. De lijnen x=2 en x =-2 zijn verticale asymptoten van f.
Bereken a, b en c.

Mboudd
Leerling mbo - zondag 6 januari 2019

Antwoord

De vraag is steeds wat je kan concluderen bij hetgeen gegeven is.
  1. Voor de nulpunten is de teller gelijk aan nul. Je krijgt $ax^2+b=0$ voor $x=\sqrt{2}$ of $x=-\sqrt{2}$, dus $2a+b=0$
  2. Je kunt f schrijven als $\eqalign{a+\frac{b-ac}{x^2+c}}$, dus $a=2$ en dan weet je $b$ ook.
  3. Voor mogelijke verticale asymptoten is de noemer gelijk aan nul. Invullen geeft $x^2+c=0$ en dan weet je $c$ ook.
Zo gaat dat...

WvR
zondag 6 januari 2019

 Re: Bereken a, b en c 

©2001-2024 WisFaq