Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De gemiddelde dagtemperatuur

Voor Moskou kan de gemiddelde dagtemperatuur benaderd worden door het voorschrift

T(t) = 0.000 000 019 616t4-0.000 014 358 912t3 + 0.002 627 657 344t2+ 0.000 00862t -4

T temperatuur in graden Celsius
t tijd in dagen en t=0 op 1 januari

a) Hoeveel dagen per jaar ligt de gemiddelde dagtemperatuur lager dan 0 graden celsius?

b) Hoeveel dagen per jaar ligt de gemiddelde dagtemperatuur hoger dan 15 graden Celsius?

c) Op welke dag is de gemiddelde dagtemperatuur maximaal? Hoeveel bedraagt deze gemiddelde dagtemperatuur?

anja
3de graad ASO - dinsdag 4 december 2018

Antwoord

Hallo Anja,

Het is niet de bedoeling om 'zomaar' een vraag in te sturen, in de hoop dat wij deze voor je oplossen. We verwachten dat je aangeeft waar de moeilijkheid zit, of dat je laat zien tot waar je gekomen bent, of ... Kortom: laat zien wat je zelf hebt gedaan.

Ik help je op weg:

a) Voer de formule in je rekenmachine in (y1). Bepaal de nulpunten. Kijk waar de grafiek onder de x-as ligt. Aan de hand van de nulpunten kan je het aantal dagen berekenen waarbij de grafiek onder de x-as ligt.

b) Voer een tweede formule in: y2=15. Bereken de snijpunten van y1 met y2. Verder als bij vraag a).

c) Bereken grafisch het maximum van je grafiek, je vindt het tijdstip waarbij het maximum optreedt en de maximale waarde zelf. Je moet het tijdstip nog wel even omrekenen naar een datum.

Lukt het hiermee? Zo nee: stel gerust een vervolgvraag, maar laat dan zien tot hoe ver je gekomen bent.

GHvD
dinsdag 4 december 2018

©2001-2024 WisFaq