\require{AMSmath} Exponentiele vergelijking oplossen ik strand bij het oplossen van de volgende ongelijkheid omdat er verschillende bewerkingen zijn:Voor welke waarde(n) van x is:-4-4x=-5·2x4x=-5·2x+4(22)x=-5·2x+422x=-5·2x+4 ? mboudd Leerling mbo - woensdag 14 november 2018 Antwoord Het gaat hier niet om een ongelijkheid maar om een vergelijking. Het oplossen gaat zo:$\eqalign{ & - 4^x + 5 \cdot 2^x - 4 = 0 \cr & - \left( {2^2 } \right)^x + 5 \cdot 2^x - 4 = 0 \cr & \left( {2^2 } \right)^x - 5 \cdot 2^x + 4 = 0 \cr & \left( {2^x } \right)^2 - 5 \cdot 2^x + 4 = 0 \cr & Kies\,\,y = 2^x \cr & y^2 - 5y + 4 = 0 \cr & (y - 1)(y - 4) = 0 \cr & y = 1 \vee y = 4 \cr & Kies\,\,y = 2^x \cr & 2^x = 1 \vee 2^x = 4 \cr & x = 0 \vee x = 2 \cr}$Probeer de tweedegraadsvergelijking te herkennen. Meestal kan je dat zien aan de extra $2$ bij de $x$ in de exponent van één van de termen. WvR woensdag 14 november 2018 Re: Exponentiele vergelijking oplossen ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
ik strand bij het oplossen van de volgende ongelijkheid omdat er verschillende bewerkingen zijn:Voor welke waarde(n) van x is:-4-4x=-5·2x4x=-5·2x+4(22)x=-5·2x+422x=-5·2x+4 ? mboudd Leerling mbo - woensdag 14 november 2018
mboudd Leerling mbo - woensdag 14 november 2018
Het gaat hier niet om een ongelijkheid maar om een vergelijking. Het oplossen gaat zo:$\eqalign{ & - 4^x + 5 \cdot 2^x - 4 = 0 \cr & - \left( {2^2 } \right)^x + 5 \cdot 2^x - 4 = 0 \cr & \left( {2^2 } \right)^x - 5 \cdot 2^x + 4 = 0 \cr & \left( {2^x } \right)^2 - 5 \cdot 2^x + 4 = 0 \cr & Kies\,\,y = 2^x \cr & y^2 - 5y + 4 = 0 \cr & (y - 1)(y - 4) = 0 \cr & y = 1 \vee y = 4 \cr & Kies\,\,y = 2^x \cr & 2^x = 1 \vee 2^x = 4 \cr & x = 0 \vee x = 2 \cr}$Probeer de tweedegraadsvergelijking te herkennen. Meestal kan je dat zien aan de extra $2$ bij de $x$ in de exponent van één van de termen. WvR woensdag 14 november 2018
WvR woensdag 14 november 2018
©2001-2024 WisFaq